View this page in English. | Diese Seite auf Deutsch ansehen.

stilwerk Rotterdam.
Opening in 2024.

Sinds meer dan twee decennia is veeleisend design een vast bestanddeel van het DNA van stilwerk en zijn drie designcentra in Berlijn, Düsseldorf en Hamburg. Een nieuwe Design Destination ontstaat tegen 2024 op het schiereiland Katendrecht aan de Rotterdamse Rijn- en Maashaven. In een historisch pakhuis worden een open retail oppervlakte met hospitality ruimtes zoals Serviced Apartments, Co-Working, gastronomie en markthal tot een boeiend totaalconcept verenigd. Gekroond wordt het beschermde baksteenbouwwerk door een gouden daksculptuur. Voor de planning tekenen de bureaus Renner Hainke Wirth Zirn Architekten & WDJARCHITECTEN.

stilwerk_microsite_space_white

Locatie.
De perfecte plaats.

Rotterdam is niet alleen de grootste zeehaven van Europa, maar ook een dynamische en creatieve metropool die zich meer en meer als cultureel bolwerk van Nederland herpositioneert. De voorbije jaren heeft de havenindustrie zich uit het stadsbeeld teruggetrokken. De oppervlaktes groeien uit tot moderne stadsdelen, waar zich jonge dienstverlenende bedrijven en creatievelingen vestigen. Bij de keuze van de volgende stilwerk locatie overtuigt de stad Rotterdam als experimentele en op design gerichte hotspot in Nederland. Op het schiereiland Katendrecht tussen de havens Maas en Rijnhaven werd de perfecte plaats gevonden.

Uit het gebied rond de Rijnhaven en de opbloeiende wijk Katendrecht ontwikkelt zich een uitbreiding van het stadscentrum van Rotterdam aan de zuidelijke oever. Een plaats direct aan het water – een plaats voor iedereen. Een riant park, een strand en de rivier tegen de achtergrond van de Rotterdamse skyline nodigen uit om er te vertoeven. Het historische havengedeelte van Rotterdam zal in een nieuw deel van het stadscentrum omgetoverd worden. Flatgebouwen zullen grenzen aan het nieuwe stadspark dat een groot gedeelte van het huidige havenbekken naast de “oude” Rijnhaven met haar historische wallen, industriemonumenten en mooie uitzichten zal innemen. De Rijnhaven is vandaag de dag reeds met het openbaar vervoer en de fiets goed bereikbaar en biedt veelzijdige mogelijkheden om er te werken en te ontspannen en ook winkels. Ook verschillende woonmogelijkheden en –vormen zijn al voorhanden.

stilwerk_rotterdam_architecture_location_page_01
stilwerk_rotterdam_location_map_illustration_2021_page_002
stilwerk_microsite_space_white

Architectuur.
Een eenheid van oud en nieuw.

Een centraal bestanddeel van het stilwerk concept is de architectuur. Alles begon met een voormalige mouterij uit de 17e eeuw – een baksteengebouw aan het Hamburgse havenfront, waar in 1996 het eerste stilwerk zijn deuren opende. Bij de subtiele en respectvolle herinrichting van dit beschermde gebouw werden de historische buitengevel en talrijke overblijfselen van de mouterij, die vandaag de dag een buitengewoon decor voor innovatieve designs en tijdloze klassiekers vormen, in stand gehouden. Zowel het harmonische samenspel van oud met nieuw als de idee van de Reclaimed Architecture behoren sindsdien tot de ontwerpbenadering van stilwerk en vormen de basis voor de inrichting van het Pakhuis Santos in Rotterdam.

stilwerk_hamburg_architektur_standort_page_005

Voor Rotterdam opteerde stilwerk opnieuw voor een historisch monument: het Pakhuis Santos aan de Brede Hilledijk 95 op het schiereiland Katendrecht is een voormalig koffiemagazijn dat in 1901-1902 door de architecten J.P. Stok Wzn. en J.J. Kanters gebouwd werd. De opslagplaats beschikte oorspronkelijk over een modern inlaadsysteem met kabellieren op het dak. Ook al werden deze in 1970 gesloopt, de vroegere functie van het Pakhuis Santos is tot op heden aan de gevel met de verticaal boven elkaar gepositioneerde laadluiken waar te nemen. Het haast kubieke gebouw met zijn gesloten zijkanten en mooie fronten beschikt over een kelderverdieping, een lichtjes verhoogde benedenverdieping en vijf daarboven gesitueerde etages met identieke plattegronden.

stilwerk heeft aan Renner Hainke Wirth Zirn Architekten & WDJARCHITECTEN de planning van de verbouwing van het historische gebouw toevertrouwd. Daarbij wordt de bouwstijl behouden en zorgvuldig naar een nieuwe toekomst vertaald. Zo maken bijvoorbeeld nieuwe openingen op de benedenverdieping de toegang langs al de vier zijden mogelijk, bijkomende stadsmeubelen verbinden het gebouw met zijn stedelijke omgeving en herinneren visueel aan de geschiedenis van het voormalige pakhuis.

Om daglicht op te vangen en bewegingsvrijheid tussen de etages mogelijk te maken, ontstaat er in het midden van het gebouw een atrium dat zich doorheen alle etages van de benedenverdieping tot de bestaande dakverdieping begeeft. Gekroond wordt het baksteenbouwwerk met een sculpturale dakstructuur als hedendaagse tegenhanger van de historische basis. Het lichtdoorlatende materiaal van het dak heeft bij daglicht een lichtjes schemerende aanblik en verbergt architectonische elementen zoals glasruiten, vensterprofielen en balkonscheidingswanden. Daardoor zijn alleen schaduwen van objecten en personen alsook verlichte zones langs buiten zichtbaar. ’s Nachts krijgt de lichtjes doorschijnende dakgevel een bijzonder, haast sensueel verschijningsbeeld. De daksculptuur zal de zichtbaarheid van het gebouw verhogen en van het stilwerk Rotterdam een nieuwe en unieke bezienswaardigheid maken. Gelijktijdig herinnert de geometrische vorm van het dak aan de historische kraanhuizen doordat deze vorm hun assen en vouwpunten overneemt.

stilwerk_microsite_space_white

Concept.
Meer dan shopping.

Het stilwerk Rotterdam breidt het succesvolle stilwerk concept met bijkomende merken uit de retail en lifestyle sector, meer gastronomische diversiteit evenals Co-Working en Serviced Apartments uit.

Zo wordt het nieuwe stilwerk het culturele epicentrum. Een plaats, waar Interior Professionals en creatieve freelancers bijeenkomen en elkaar onderling kunnen inspireren. Het dient als katalysator voor innovaties doordat het de samenwerking stimuleert, workshops organiseert en Think Tanks bevordert – initiatieven die op hun beurt tot meer innovatie en ontwikkeling in de creatieve sector zullen leiden.

In het nieuwe stilwerk worden de bezoekers zodanig door het gebouw geleid, dat ze op de benedenverdieping in een op een marktplaats heersende sfeer eten, designaccessoires en zelfstandig design vinden. Via het centrale trappenhuis worden ze verder door de vijf etages met een hoogwaardig shopping aanbod tot aan de Rooftop Bar en de Co-Working Space geleid. De spreekwoordelijke kroon op het werk herbergt 16 door stilwerk samengestelde Serviced Apartments. Elke etage is als Retail Loft ingericht, individueel, open en met aanvullende thema’s en features zoals wonen, werken, koken, slapen of outdoor. De complete setting streeft een innovatieve en holistische presentatie van levens- en werkruimtes na. Er wordt een natuurlijke en onbezorgde sfeer gecreëerd om de gasten een werkelijk buitengewone belevenis te bieden.

stilwerk_microsite_space_white

Benedenverdieping
Marketplace

De benedenverdieping fungeert als open, riante marktplaats met gastronomie en vrije verkoopoppervlakte. Multifunctioneel aangelegd, biedt de etage ook de ruimte voor prijsuitreikingen, tentoonstellingen, persdagen, concerten of voordrachten. In het midden bevindt zich ook de hoofdtrap – hier met dubbele hoogteniveaus die aan beide zijden van de ruimtes casual zitgelegenheden vormen. Alles bijeengenomen, dient de benedenverdieping voor het publiek uitnodigend en vrij toegankelijk te zijn.

1e – 5e bovenverdieping
Retail Lofts

De etages van de eerste tot de vijfde verdieping behouden hun historische open grondstructuur en huisvesten showrooms voor tijdloze klassiekers en innovatieve trends in gelijke mate – eender of het om design of technologie gaat. Experimenteel design uit Nederland en jonge talenten presenteren zich naast internationale premiummerken. De totale oppervlakte op iedere etage kan door verschillende ontwerpbureaus gehuurd worden om hun innovatieve en iconische producten te tonen. De mix van merken op elke etage zorgt voor een inspirerende loftstijl.

6e bovenverdieping
Workspace & Rooftop Bar

Op het nieuwe dak van het Santos gebouw worden Rooftop Bar en Co-Working met flexibele werkvloeren en vergaderruimtes ondergebracht. Een gemeenschappelijke zone met keuken biedt bovendien de mogelijkheid om eigen maaltijden te laten koken of een gezamenlijk avondmaal te laten voorbereiden. De volledige etage is omgeven door een glasfront dat op de bestaande plattegrond van het gebouw lichtjes teruggeplaatst is om een omlopend buitenterras met heerlijk uitzicht op Rotterdam Rijnhaven en Maashaven mogelijk te maken.

7e bovenverdieping
Apartments

Boven alles troont de nieuwe dakverdieping, waarop er 16 Serviced Apartments ondergebracht zijn en die elk over een klein balkon beschikken. Samengesteld door stilwerk, ingericht door stilwerk partners, vormen deze unieke woonruimtes het paradepaardje van het gebouw. Ze bieden de design- en creatieve Community een unieke plaats voor het wonen, werken en inrichten. Ze waarderen de buurt met innovatie en ideeën op.

stilwerk_microsite_space_white

Kosmos.
Living intensified.

We curate inspiring spaces.
With everyting we do we create new ways of living.

stilwerk presenteert een exclusieve designdiversiteit en verbindt alles met het thema “Inrichting, woondesign en Lifestyle” onder één dak. Van klassiek tot avant-garde, van de keuken tot de werkkamer. Met Berlijn (2022), Düsseldorf, Hamburg en nu Rotterdam (2023) als locaties en meer dan 800 premiummerken is het stilwerk concept internationaal uniek. Zowel gerenommeerde fabrikanten als georganiseerde binnenhuisinrichters zijn met eigen shops vertegenwoordigd en worden door wisselende Pop-up Stores gecompleteerd. In 2021 viert het merk reeds haar 25-jaig jubileum.

stilwerk_kosmos_2021.08_eng_page

Met de stilwerk Online Shop biedt het platform een optimale koppeling van offline en online en maakt het de individuele binnenhuisinrichting via alle kanalen mogelijk. Het eigen magazine, boeiende tentoonstellingen en ook culturele events ronden het concept af en maken van stilwerk de inspirerende plaats voor designliefhebbers. Sinds 2019 breidt het gevestigde merkenconcept stilwerk zijn tot nu toe bestaande portfolio in het kwalitatief hoogwaardige meubel- en lifestylesegment met de divisies Hospitality en Co-Working uit – en draagt het zodoende zijn hoge aan design gestelde eisen van de showroom aan de concreet beleefbare woon- en werkwerelden over.  Het eerste stilwerk hotel opende haar deuren in 2020 in Hamburg.

Verhuur.
Maak deel uit van stilwerk.

Aarzel niet om ons te contacteren om van stilwerk Rotterdam en van dit buitengewone concept in het unieke Santos gebouw in de Rotterdamse Rijnhaven deel uit te maken. First come first served.

Patrick Woydt
p.woydt@stilwerk.de
+494022809462

Constantin v. Egidy
c.vegidy@stilwerk.de
+494028809464

stilwerk_microsite_space_white

Schön, dass Sie da sind!

Mit dem stilwerk Newsletter erfahren Sie zukünftig alles exklusiv und aus erster Hand: Trends, Ausstellungen, Verlosungen oder Events – im stilwerk Kosmos lässt sich immer etwas Neues entdecken. Für uns ist Design alles. Jeden Tag. Rund um die Uhr. 

Melden Sie sich für unseren Newsletter an und wir schicken Ihnen die aktuelle Ausgabe des stilwerk Magazin per Post.* Viel Spaß beim Schmökern. 

 

* Die Teilnahmebedingungen finden Sie hier ›

Jetzt noch ein paar Details…

Zurück

Willkommen im stilwerk!

Nur noch ein Klick, dann sind Sie dabei.
In Kürze erhalten Sie eine personalisierte E-Mail mit einem Bestätigungslink und der Möglichkeit, Ihre Daten zu vervollständigen.
Wir freuen uns.

Fehler